Bourgogne Aligoté 2020 Giraudon, Chitry

Volwaardig alternatief voor een witte Bourgogne ‘tout court’.

Pieter Nijdam in De Telegraaf van 19 juni 2021: 'Deze wijn drinken wij het liefst op een warme dag op het terras'...'De aligoté van Domaine Giraudon in Chitry is een voorbeeld van hoe het moet. Heerlijk fris met een mineralige toets. Citrus, beetje peer, anijs en frisse zuren.'

  • Smaakprofiel
    Mineraal & Fris
  • Druivenras
    Aligoté
  • Herkomst
    Frankrijk, Bourgogne
11,50 €
Op voorraad
Bewaar
Proefnotitie
Specificaties
Awards

Ingetogen bouquet van peer, gele appel en perzik. Frisse smaakstart die snel evolueert naar rijp en sappig wit fruit, vooral witte perzik en peer met in de finale impressies van vuursteen en kiezel. Deze witte Bourgogne van de aligoté druif is een volwaardig alternatief voor een witte Bourgogne ‘tout court’ van chardonnay.
  • Https& Mosselen
  • Https& Oesters
Art.nr.2375520
Flesinhoud0.750000
WijnsoortWitte Wijn
LandFrankrijk
RegioBourgogne
ClassificatieAOC Bourgogne Aligoté
SmaakprofielMineraal & Fris
DruivenrasAligoté
Jaargang2020
Alcoholgehalte12 %
Op dronk vanaf2021
Op dronk tot2024
Bevat sulfietenSulfieten
AfsluitingNatuurkurk
EAN-nummer8719418026886

Pieter Nijdam
De Telegraaf (19 juni 2021)

'Deze wijn drinken wij het liefst op een warme dag op het terras'

Driemaal is scheepsrecht! De afgelopen jaren deden we twee vergeefse pogingen om Kir als aperitief weer op de kaart te zetten. De eerste keer was Nederland nog in de ban van rosé en kort daarna veroverde prosecco onze terrassen.

Kir, de mix van witte wijn met een scheutje Crème de Cassis, was in de ‘roaring sixties’ niet aan te slepen. Tien jaar later werd het drankje alleen nog geschonken in cafés met Perzische tapijtjes of oubollige restaurants. Kir Royal, de bessenlikeur aangelengd met bubbels in plaats van witte wijn, zorgde nog voor een korte stuiptrekking, maar daarna was het over en uit.

Hoewel? Sinds de eerste lockdown hebben jongeren in de universiteitsstad Dijon de originele stille versie van Kir herontdekt. En na de hoofdstad van de Bourgogne, is de apéro nu ook de rest van Frankrijk aan het veroveren. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Kir, ook wel bekend als Blanc-Cassis en door wijnpuristen laatdunkend ‘rince cochon’ (varkensspoeling) genoemd, is een vondst van Félix Kir. Deze kannunik en na-oorlogse burgemeester van Dijon wilde zijn Crème de Cassis de Dijon promoten, door een scheutje toe te voegen aan witte wijn van de Aligoté-druif.

Aligoté, kon ook wel een zetje gebruiken aangezien chardonnay, de andere witte druif in de Bourgogne, alle aandacht opeiste.

Die steun lijkt aligoté niet meer nodig te hebben. Steeds meer gerenommeerde wijnhuizen in de Bourgogne hebben de druif herontdekt en zijn tot herplanting overgegaan. Het zal echter wel een niche blijven, want de positie van chardonnay is onaantastbaar.

De aligoté van Domaine Giraudon in Chitry is een voorbeeld van hoe het moet. Heerlijk fris met een mineralige toets. Citrus, beetje peer, anijs en frisse zuren. Op warme dagen perfect voor op het terras en met een minischeutje crème de cassis misschien nóg lekkerder. Wij sluiten ons bij de studenten uit Dijon aan.

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven