• Château Barréjat Cuvee des Vieux Ceps 2018 Madiran

Château Barréjat Cuvee des Vieux Ceps 2018 Madiran

Prachtige Madiran met een enorm potentieel gemaakt van tannat-druiven van extreem oude stokken.

Pieter Nijdam (De Telegraaf): 'een Madiran van uitzonderlijke kwaliteit'
  • Smaakprofiel
    Krachtig & Complex
  • Druivenras
    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat
  • Herkomst
    Frankrijk, Madiran
Normale prijs 15,50 € Speciale prijs 14,95 €
Op voorraad
Bewaar
Proefnotitie
Specificaties
Awards

Prachtige Madiran van extreem oude stokken

Een klassieke wijn met de nodige tannine en power. Dit is hoe je een wijn uit Madiran gemaakt van voornamelijk tannat in een notendop kan omschrijven. Tannat druiven staan bekend om hun grote concentratie tannine. Dit levert structuur, body en power op. In vroeger tijden was een Madiran altijd een 100% Tannat die slechts na (vele) jaren van bewaren zachter werd.
Maar omdat veel moderne wijndrinkers hun wijnen jong willen drinken, mogen de wijnmakers er nu tot 40% andere druivenrassen bij blenden.

Deze Cuvée Vieux Ceps van Château Barréjat is zeker de moeite waard. Allereerst omdat hij lekker old school is met zijn hoge aandeel tannat in de blend: 80% tannat, aangevuld door cabernet franc. En omdat hij afkomstig is van zeer oude stokken die de respectabele leeftijd van 80 tot wel 200 (!) jaar hebben bereikt. Rijping in nieuwe Franse barriques.

Ondoorzichtig, paars van kleur. Aantrekkelijke geur van cassis, ceder en tabak. Boordevol paars fruit in de mond, vooral zwarte bessen, kers en vijg. De bonus van deze wijn is dat de oude stokken concentratie en fraîcheur weten te combineren met rijpe, zijdezachte tannine en een complexe, lange afdronk. Een absoluut prachtige wijn die niet onderdoet voor geklasseerde Bordeaux. Is een Grand Vin met een enorm potentieel die nog een paar jaar nodig heeft om helemaal op dronk te komen.
  • Https& Côte de Boeuf
  • Https& Tournedos
  • Https& Hert
  • Https& Hazenpeper
Art.nr.3003018
Flesinhoud0.750000
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
RegioMadiran
ClassificatieAOC Madiran
SmaakprofielKrachtig & Complex
DruivenrasCabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat
Jaargang2018
Alcoholgehalte13,5 %
Op dronk vanaf2021
Op dronk tot2032
Bevat sulfietenSulfieten
AfsluitingNatuurkurk
awards
  • Château Barréjat Cuvee des Vieux Ceps 2018 Madiran

De Grote Hamersma
Rapportcijfer 8,5
Bijzonder Château in Madiran, in le Sud-Ouest. Van stokoude stokken, sommige zelfs wel tot tweehonderd jaar oud (voor wie het wat zegt: ongeënt). En de tannat-druif is op zich al wat bijzonders. Weinig andere druiven hebben meer tannines. De wijnen zijn bijna zwart, zo donkerpaars.

Bewaarwijn, zult je denken. Klopt, maar door moderne technieken en de keuze om later te plukken en te ontstelen, kun je ze thans al vrij vroeg drinken prima drinken. Zelfs zo'n prille 2018 al. Veel rijp, vooral donker fruit. Zoete pruimen. Zuchtje toffeetabak. En een melkchocolade met nootjes afsluiter.

Pieter Nijdam
De Telegraaf - 10 juli 2021

Een zwoele zomeravond met een al even zwoele rode wijn. Daarvoor moet je in Madiran zijn. De kleine wijnstreek tussen de Pyreneeën en Atlantische Oceaan verdient meer bekendheid. Niet alleen vanwege het natuurschoon, maar ook om de gastronomische specialiteiten.

Madiran behoort tot het departement Gers. Daar vinden we op de eerste plaats ganzenlever die nog steeds op grote schaal volgens een omstreden methode wordt geproduceerd. Gelukkig zijn er steeds meer jonge boeren die hun ganzen niet meer volproppen. Dan is Armagnac qua productie een veel vriendelijker culinaire attractie. De tegenhanger van cognac is met zijn 40% alcohol gevaarlijk lekker. Oppassen dus!

Met een goede fles Madiran ben je misschien nog beter uit, al was het maar omdat geen enkele andere wijn zoveel resveratrol bevat. Dit stofje uit de druivenschil schijnt te helpen tegen hart- en vaatziekten.

Madiran wordt vooral gemaakt van tannat. De pikdonkere lokale druif barst van het zwart fruit, maar heeft ook veel bittere tannines. Sinds de jaren 80 slaagden jonge wijnboeren erin de strenge plooitjes glad te strijken door tannat te mengen met het sap van de frissere cabernet franc.

Sommige producenten kwamen zelfs op het idee om de wijn soepeler te maken door er gedoseerd zuurstof aan toe te voegen, de zogenoemde micro-bullage techniek.

Denis Capmartin, inmiddels de vierde generatie op Château Barréjat, was zijn tijd ook ver vooruit. Biologische aanpak gecombineerd met lage rendementen levert een Madiran van uitzonderlijke kwaliteit op.

Zijn Cuvée des Vieux Ceps is gemaakt van druivenstokken die teruggaan tot het begin van de 19e eeuw. Zo’n 80% bestaat uit tannat en de rest uit cabernet franc en cabernet sauvignon. Een glas vol zwarte bessen, braam, tikje laurier en vanille. Heerlijke zwoele wijn voor een zwoele zomeravond.

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven